De Glaswerken blog

Glas plaatsen

Er zijn nog maar weinig woningen in Nederland waarvan de ramen voorzien zijn van enkel glas. Vooral vanuit het oogpunt van duurzaamheid en isolatie, is dubbel glas al jaren de standaard bij het bouwen van nieuwe woningen. Toch zijn er nog verschillende soorten glas waar je een keuze uit kan maken. Zo is dubbel glas wel de norm, maar het kan best zijn dat je ruimtes in je woning hebt, die gespecialiseerd glas nodig hebben. Bij het glas plaatsen moet je dus een keuze maken van welk soort glas jij je woning wilt voorzien.  

Soorten glas

Enkel glas heeft nauwelijks enige isolerende werking. Dit is vooral in de winter goed te zien bij vorst. Er vormen zich aan de binnenkant van het glas ijsbloemen. Ook zit enkel glas in de spouw vaak vast met stopverf. Na verloop van tijd kan dit loslaten, wat dus de nodige onderhoud vergt. Dus kiezen voor enkel glas bij het glas plaatsen is absoluut niet aan te bevelen. Dan is er het Hoogrendementsglas (HR). In de volksmond eenvoudig 'dubbel glas' genoemd. Dit bestaat uit twee ruiten van ongeveer 4 centimeter, met ertussen in een ruimte van 10-12 centimeter, die gevuld is met droge lucht. Een van de ruiten is voorzien van een metalen coating. Aangezien HR glas flink is verbeterd, wordt dit dubbel glas niet veel meer gebruikt. Er is ook een HR+ versie. Bij HR+ glas is de tussenruimte met droge lucht vaak wat dikker, zo'n 12-15 centimeter en de coating is anders. Deze coating houdt niet alleen warmte vast maar kaatst het ook terug. Ook dit HR glas daalt in populariteit. Het meest gebruikte HR glas is HR++ glas. In plaats van droge lucht in de tussenruimte, bestaat de tussenruimte uit argongas of kryptongas. Tevens zit ook hier een speciale coating op het glas. HR++ begint een beetje de standaard te worden in Nederland. Er bestaat ook nog een andere HR optie en dat is HR+++ glas. Dit glas bestaat niet uit twee, maar uit drie glasplaten. Uiteraard zeer isolerend, maar wegens het gewicht niet geschikt voor ieder kozijn.

Overige glassoorten

Op risicovolle plekken kan het verstandig zijn beveiligd HR glas te laten plaatsen. In dit glas zit een speciale folie, die ervoor zorgt dat het glas niet in duizenden stukjes uiteen spat. ZHR++ glas is zonwerende dubbele beglazing. Ideaal als de zon de gehele dag door een raam schijnt. Dit glas zorgt dat warmte van de zon teruggekaatst wordt door middel van een dun metalen laagje in het glas. Het glas zorgt er tevens voor dat je geen last hebt van de schitteringen van het glas.

Voor meer informatie spreek met AS Glashandel.


Delen