De Glaswerken blog

Dubbel glas zetten; kies wat bij jou past

Wil je er warmpjes bijzitten en besparen je energierekening? Dan is dubbel glas zetten dé oplossing! Er zijn echter verschillende soorten glas, elk met hun eigen voordelen. In dit artikel lees je welke soorten er zijn en kom je er achter wat voor jou de beste keuze is.

Wat is dubbel glas?
Voordat ingegaan wordt op de verschillende soorten glas, is het handig om even kort toe te lichten wat dubbel glas nu precies is. Dubbel glas bestaat uit twee glazen platen, met daar tussenin een ruimte (spouw), al dan niet met een coating en gevuld met lucht of edelgas. Dubbel glas zetten zorgt voor het behoud van de warmte in huis en dient zodoende als isolatie van een woning. Dit brengt het voordeel met zich mee dat je minder hard hoeft te stoken en je energierekening dus niet torenhoog wordt. Ook wat geluidshinder van buitenaf betreft ga je er op vooruit als je kiest voor beter isolerend glas.

De soorten dubbel glas
Wellicht heb je wel eens gehoord van HR glas, al dan niet met één of meerdere plussen er achter. De afkorting HR staat voor hoog rendement. Hier is het verhaal van dubbel glas dan ook mee begonnen. De plussen zijn later toegevoegd en geven een hogere isolatiewaarde aan. Hier aan gekoppeld hangt de zogeheten U waarde. Hoe lager deze is, hoe beter de isolatie. Zo bestaat er HR glas, HR+, HR++ en HR+++, wat ook wel triple glas genoemd wordt.

Ook is er tegenwoordig dubbel glas verkrijgbaar met een zonwerende coating aan de buitenzijde. Ter verduidelijking: HR+++ heeft een U waarde van 0,5 in tegenstelling tot HR glas, dat een waarde heeft van 2. Hier zit dus een behoorlijk verschil in.

De meest geschikte keuze
De mate van isolatie wordt dus door een aantal factoren bepaald. In eerste instantie door het aantal glazen platen, maar ook door de breedte van de spouw. Dit bepaalt namelijk hoeveel lucht of gas er tussen zit. Vraag jezelf het volgende af: wil je enkel het glas vervangen of neem je ook direct de kozijnen mee? Dit is belangrijk, omdat niet elk glas in elk kozijn past. Je zult dan moeten kijken naar de mogelijkheid om je kozijnen aan te laten passen. Vervang je het liefst de kozijnen ook direct? Dan zou je direct voor triple glas kunnen gaan. Een grotere investering, maar wel een die zich uiteindelijk terugverdient. Je zou in elk geval kunnen overwegen om te gaan voor HR++ glas, wat niet voor niets de meest gekozen variant is.


Delen